SELAMAT BERCUTI MURID-MURID SKMJ

MUSIM cuti sekolah sudah tiba. Anak dan pelajarlah yang gembira, maklumlah selepas penat belajar dan bertungkus-lumus di dalam kelas, sekarang tiba musim merehatkan minda, cuti daripada rutin kelas.Berehat pun bukan sebarang rehat dan cuti tapi hendak ‘recharge’ semula semangat dan motivasi. Tinggalkan sekolah sekejap bukannya benci dan ‘give up’ pada ilmu tetapi setelah bercuti nanti kembali ke sekolah dengan lebih bersemangat dan menyintai ilmu.Ibu bapa mungkin sedang merancang bagaimana memanfaatkan cuti penggal ini, semoga perancangan yang digarap terbaik untuk anak.Sebab anak adalah harta dan aset paling berharga bukan sahaja untuk keluarga malah negara dan Islam tercinta. Sebagai manusia kita sememangnya perlu didisiplinkan dengan sistem.

Buat anak-anak  yang dikasihi ALLAH sekalian, minggu ini maka bermulalah cuti sekolah yang panjang buat kalian.  Ini adalah antara nikmat ALLAH yang diberikan buat kalian untuk menikmati masa lapang setelah  berhempas pulas dengan mujahadah kalian di dalam medan ilmu.

Tetapi ingat, ramai orang yang leka dengan nikmat masa lapang ini.  Justeru, dalam kalian berehat dan berseronok dengan masa lapang yang ALLAH kurniakan ini, janganlah dibiarkan begitu sahaja.

Banyak aktiviti bermanfaat yang kalian boleh lakukan seperti menziarahi sanak-saudara, berbakti kepada ibu bapa, mengulangkaji pelajaran yang lepas, mempersiapkan diri dengan cabaran yang akan datang, mengimarahkan masjid, mentadabbur al-Quran, menonton video-video yang mempunyai nilai ilmu, melakukan rombongan sambil belajar dengan rakan-rakan ke tempat yang menarik dan banyak lagi.

Di dalam portal  ini, ada beberapa artikel yang saya rasa baik untuk ia dibaca oleh kalian sebagai murid-murid sekolah.  Artikel-artikel ini mungkin boleh dimanfaatkan kalian tatkala masa terluang, sebagai alternatif kepada lain-lain aktiviti yang bermanfaat.Jadi luangkanlah masa dengan membaca setiap bahan yang akan cikgu masukkan ke dalam portal ini sepanjang cuti sekolah.Insyaallah.

catatan guru-guru SKMJ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: