ARTIKEL – SESIAPA PUN BOLEH JADI BIJAK.

Anak-anak didikku sekalian, biacara cikgu pada hari ini ialah, SESIAPA PUN BOLEH JADI BIJAK.

Kamu jangan risau (worry). Setiap orang mempunyai keupayaan yang sama. Kamu mampu (able) menjadi

seorang pelajar yang bijak dan cemerlang dalam pelajaran seperti mana rakan-rakan kamu yang lain. Yang penting, kamu perlu ikuti tip di bawah ini.
1. Buang sifat malas
Tahukah kamu, musuh utama untuk kamu mencapai kecemerlangan dalam pelajaran adalah sifat malas (lazy). Jika sifat malas menguasai diri kamu, kamu  seolah-olah telah menempah kegagalan bukan sahaja dalam pelajaran malah dalam kehidupan kamu pada masa hadapan (future). Jadi, bermula hari ini, buang  sejauh-jauhnya sifat malas tetapi jadilah seorang yang ringan tulang dan rajin belajar.
2. Tingkatkan motivasi
Apa agaknya perkara yang membuatkan kamu rasa kurang bermotivasi? Cuba cari punca (source) mengapa kamu rasa kurang bersemangat untuk belajar. Cuba baca kisah-kisah daripada orang yang pernah gagal (fail) tetapi bangkit semula sehingga menjadi seorang yang berjaya. Kamu perlu ingat, tiada orang yang dilahirkan bodoh tetapi setiap orang dikurniakan akal yang sempurna untuk berfikir dan dikuatkan lagi dengan semangat yang patut kamu miliki untuk berjaya.
3. Elak tanggapan yang salah
Jangan terlalu banyak membuat tanggapan (assumption) jika kamu tidak tahu sesuatu perkara itu benar atau tidak. Jangan sesekali mempunyai tanggapan bahawa pelajaran belum tentu menjamin (ensure) masa depan kamu. Bukankah jika ada dalam kalangan rakan kamu berjaya dengan cemerlang, kamu akan menganggap rakan kamu itu bijak? Jadi, jika kamu mahu digelar sebagai seorang yang bijak, kamu perlu buktikan kejayaan kamu dalam pelajaran.
4. Jangan bertangguh
Jika kamu mempunyai sikap suka bertangguh, cepat-cepat hapuskan sikap (habit) tersebut. Untuk menjadi seorang yang bijak, kamu kena pantas (quickly) dari segi tingkah laku dan pemikiran. Jika kamu mempunyai kebijaksanaan tetapi tidak mengaplikasikan dalam kehidupan seharian, ia hanyalah sia-sia sahaja. Jika di sekolah, kamu hanyalah pelajar biasa sahaja tetapi jika kamu buang sifat bertangguh dan rajin mengulang kaji pelajaran, kamu mungkin akan meningkat kepada
pelajar cemerlang dan sekali gus menjadi seorang pelajar yang bijak di sekolah kamu.
5. Punyai perancangan pembelajaran
Orang yang bijak ialah orang yang mempunyai perancangan (plan) untuk belajar dengan berkesan. Contohnya, mempunyai jadual waktu yang tersusun dan efektif, mengamalkan cara hidup yang sihat melalui pemakanan dan senaman (exercise) dan mempunyai matlamat hidup yang jelas. Letakkan matlamat kamu untuk  mendapat
5A dalam UPSR sekarang! Rancang aktiviti pembelajaran kamu bermula hari ini agar kamu mampu meraih status pelajar bijak dan menjadi contoh kepada orang lain.
Guru PSS skmj
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: